Manueel gecodeerde websites vs wordpress websites, Lanaken

Het verschil tussen manueel gecodeerde websites en WordPress websites

Geschreven door Girbaud Barthels op 12 Dec 2022

Belangrijkste opmerkingen

Statische websites met een nieuwe code laden tot 10 keer sneller dan page builders zoals WordPress. Als het laden van jouw website meer dan 3 seconden duurt, zal de meerderheid van jouw bezoekers de website verlaten en zal je klanten verliezen.


Google indexeert jouw website op basis van hoe jouw mobiele site presteert. Mobiele sites die gemaakt zijn met page builders (bv. WordPress) zijn niet zo geoptimaliseerd als gecodeerde websites. Ze zijn namelijk niet zo snel, niet zo goed gebouwd en vaak niet 100% responsief. Dit kan jouw zoekresultaten belemmeren.

Mijn handgemaakte statische sites zijn eerst mobiel gecodeerd. Dit betekent dat ik de code eerst schrijf voor mobiele schermen en daarna de code toevoeg voor tablet en desktop. Dit maakt jouw website op mobiel responsiever, meer geoptimaliseerd en ongelofelijk snel. Het verbeteren van jouw website prestaties zorgt ervoor dat bezoekers niet afhaken van jouw site.

Het is algemeen bekend wanneer men WordPress gebruikt dat je jouw website regelmatig moet bijwerken. Hackers kunnen namelijk veiligheidslekken gebruiken om jouw website neer te halen. Handgemaakte statische sites kunnen daarentegen niet zo gemakkelijk gehackt worden. Deze websites zijn vrijwel ondoordringbaar vanwege hun eenvoud en gebrek aan toegangspunten om te hacken.

In de wereld van de webdesign zijn er twee soorten websites: statische en dynamische. Een statische site is een site met alleen de belangrijkste bouwstenen van webdesign: html, css en JavaScript. Er is geen database, functionaliteit of manipulatie van gegevens. De pagina wordt gewoon weergegeven zoals hij gemaakt is. Deze drie codeertalen vormen alles wat je op een website kunt zien en in veel gevallen is dat alles wat je nodig hebt. Wanneer je een statische site laadt, leest en verwerkt jouw browser de code voor de website en laadt deze onmiddellijk. Elke gebruiker laadt exact dezelfde inhoud. Een van de beste manieren om een statische site te maken is door hem met de hand te coderen (dit doet Subliweb!) of met een statische site generator.

Een dynamische site (WordPress, page builders), is een site die gebruik maakt van extra server side talen en technologieën om html, css en foto’s uit een database te halen. Daarna wordt dit samengevoegd terwijl de website op de server wordt geladen en hierna wordt hij naar de browser gestuurd. In plaats van dat de browser de code verwerkt, verwerkt de server het voor de browser en stuurt de server het door. In plaats van dat elke gebruiker exact dezelfde inhoud te zien krijgt, krijgen ze allemaal verschillende inhoud te zien. Dit maakt de laadtijden langzamer waardoor jouw scores op Google kunnen dalen. Daarnaast is jouw website kwetsbaar voor aanvallen van malware en hackers die het proces onderbreken waarbij de server de database controleert op de inhoud van de website. Statische sites hebben geen databases, dus er valt niets aan te vallen. Later op deze pagina zullen we hier dieper op ingaan.

Waarom zijn statische websites sneller dan dynamische websites?

Een van de belangrijkste aspecten van jouw website ranking op google is hoe snel deze laadt en presteert, vooral op mobiel. Het probleem met dynamische websites (WordPress, Wix, etc) is dat de server meer tijd nodig heeft om de database te controleren en alles in elkaar te zetten. Denk ook aan hoe meer plug-ins en extra spullen je op je site hebt, hoe meer je hem vertraagt. Dit is cruciaal omdat studies hebben aangetoond dat de meerderheid van de gebruikers een website verlaat als het meer dan 3 seconden duurt om te laden. Dus als uw website er meer dan 3 seconden over doet om te laden, wat is dan het nut om hem te hebben als een meerderheid van de gebruikers hem niet eens bekijkt? Dat is een van de grootste nadelen die ik zie met WordPress en Wix sites. Het kan te lang duren om te laden waardoor de website je geld en potentiële klanten kost

Statische sites kunnen echter tot 10 keer sneller laden dan een dynamische website. Deze sites hoeven namelijk geen website-operatie uit te voeren en de ledematen van de pagina zo snel mogelijk op de operatietafel van de browser weer aan elkaar moet zetten. Alles is al voorgebouwd, dus het enige wat de browser moet doen is de website laden en hem naar ons brengen. Er zijn geen plug-ins, geen databanken, geen verspilde ruimte of onnodige code. Elke code in mijn websites is doelgericht geschreven, op een georganiseerde manier die voor Google gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. Dynamische sites zoals WordPress hebben tonnen rommelige codes die de laadtijd alleen maar meer vertraagt.

Stel je voor dat je een bord spaghetti hebt en je wilt weten hoeveel noedels er op je bord liggen. Ze liggen allemaal zo door elkaar dat het veel tijd kost om ze uit elkaar te halen en te tellen hoeveel noedels er zijn. Op je andere bord (je “statische” bord) heb je al je noedels in mooie groepjes van 10 op het bord liggen met het vlees aan de zijkant, klaar om te eten. Het is veel gemakkelijker en sneller om te analyseren hoeveel noedels je hebt als alles gegroepeerd en georganiseerd is. Dit is het verschil tussen de code van een dynamische site en die van een statische site. Het heet “spaghetti-code”. Het maakt het laden van een site een meer tijdrovende inspanning voor de browser om te analyseren en te laden. Google’s zoekfuncties zullen het moeilijk hebben om jouw inhoud te begrijpen.

De gemiddelde laadtijd voor een website is 2 seconden. Mijn statische websites laden vaak in minder dan 0,5 seconden. Dat is dus aanzienlijk minder dan het gemiddelde. De code is gegroepeerd en georganiseerd zodat het begrijpen van de code makkelijker is voor jouw browser of voor Google. Door ultra snelle laadtijden zijn potentiële klanten minder snel geneigd om jouw website vroegtijdig te verlaten. Snelle laadtijden zijn daarnaast essentieel voor de ranking op Google. Als jouw website niet veel klanten oplevert, controleer dan hoe lang het duurt om te laden met deze tool van Google.

Als de laadtijd meer is dan 3 seconden, bestaat de kans dat mensen vertrekken voordat ze zelfs iets van de website zien.

Vergeet niet dat Google vorig jaar een update van hun zoekalgoritme heeft gedaan waarin ze jouw website op basis van mobiele prestaties rangschikken. Dit noemen ze Mobile First Indexing. Hoe sneller je mobiele site laadt, hoe beter je scoort. Dat is waar statische sites altijd winnen.

Waarom betalen als ik ook zelf mijn website kan maken?

Website builders zoals Wix en WordPress adverteren dat iedereen gratis een website kan maken. Dit maakt het erg aantrekkelijk voor kleine bedrijven die weinig budget hebben om een ontwikkelaar zoals ik in te huren. Echter, als paginasnelheid, laadtijden, veiligheid, het converteren van meer klanten, en Google rankings aandachtspunten zijn die je graag in een website wilt hebben om je zo te onderscheiden van de concurrentie dan raad ik je ten zeerste aan om iemand te vinden die een statische website voor je maakt (zoals ik!). Bekijk het zo, iedereen kan gewoon verf kopen en zijn eigen huis gaan schilderen. Maar niet iedereen zal het met dezelfde kwaliteit kunnen doen als een professional. Net als schilderen is webdesign een vak en kan het een beetje duur worden. Een statische site laten bouwen door een ontwikkelaar kan oplopen tot 1800 à 3.000 euro, afhankelijk van de complexiteit. Het is dus logisch dat je je aangetrokken voelt tot page builders en geld bespaart door het zelf te doen. Daar is niets mis mee! Maar als u uw bedrijf naar de volgende stap wilt brengen, laat dan geen geld meer liggen en overweeg om een statische site te laten maken. Maak iets dat kilometers beter zal presteren en krijg een voorsprong op de concurrentie.

Er zijn natuurlijk ontwikkelaars die WordPress sites maken die goed werk leveren. Ik zeg niet dat ALLE WordPress websites of ontwikkelaars bedriegers zijn of slechte producten maken. Deze websites zijn nog steeds prima te gebruiken. Als je een website met een database nodig hebt die dynamisch honderden pagina’s moet bouwen, afhankelijk van de inhoud die de bezoeker vraagt, dan is dat waar WordPress in schittert. WordPress is geweldig voor mensen die hun eigen inhoud willen bewerken, een online winkel willen opzetten, een blog zelf willen schrijven en bewerken, aangepaste toepassingen of gegevensmanipulatie, en alles waarvoor een database nodig is. Statische sites zijn precies dat, ze zijn statisch en dus onveranderlijk. Ze zijn perfect voor websites die alleen informatie moeten weergeven. Ze slaan het niet op, manipuleren het niet en genereren geen nieuwe inhoud voor elke bezoeker afzonderlijk. Wordpress gebruiken om een strikt informatieve site te maken is als een drilboor gebruiken om een spijker in te slaan.

De kans is groot dat uw concurrentie ook een WordPress site heeft. Sommige ontwikkelaars of bureaus rekenen duizenden euro’s voor het maken van deze eenvoudige WordPress sites. Veel van hen zijn gewoon template pump and dumps die ze aan u overhandigen zonder ondersteuning. De zoektocht naar een goede ontwikkelaar zal dus moeilijk zijn, maar het zal de moeite waard zijn.

Conclusie

Of je nu gaat voor een statische site of een dynamische site, het hangt allemaal af van je budget en je prioriteiten. Als je geen budget hebt om te besteden aan een website en gewoon iets nodig hebt dat er is, dan is het goed om WordPress of Wix te gebruiken. Als je iets uitgebreidere website nodig hebt met een database en de mogelijkheid om je inhoud zelf te bewerken, dan zijn WordPress en andere page builders the way to go. Maar als je het budget hebt om iets te laten maken dat een stap omhoog is en je online aanwezigheid kan maximaliseren, dan is het laten maken van een statische site je beste rendement op investering.


Met mijn bedrijfsmodel hoeft u geen keuze te maken tussen het zelf doen om geld te besparen of het door een ontwikkelaar laten doen voor een hoog prijskaartje. Want in plaats van een voorschot voor mijn werk in rekening te brengen, bied ik het aan voor €0 voorschot en €200 per maand. Op deze manier wordt mijn werk toegankelijker voor kleine bedrijven die het het hardst nodig hebben. Ik ben jouw partner op wie je kan vertrouwen om het webgedeelte van je bedrijf af te handelen terwijl je jouw dagelijkse werk doet. Mijn doel is om een website te bouwen die jaren meegaat en je helpt om jouw bedrijf te laten groeien. Als je meer informatie wilt, moet je zeker kijken op www.subliweb.be.

Overtuigd?

Interesse of vragen?

Wij gebruiken je gegevens enkel in het kader van dit bericht en houden deze een week bij. We willen je graag persoonlijk aanspreken en vragen hiervoor optioneel je naam.

stars