Webdesign gebruiksvriendelijkheid lanaken

Gebruiksvriendelijkheid van jouw website

Geschreven door Aukje Martens op 30 Jan 2023

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het maken van een website. Als bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website en de informatie kunnen vinden die ze zoeken, zullen ze langer op je website blijven en wellicht terugkomen. Aan de andere kant, als een website moeilijk te gebruiken is, zullen bezoekers snel afhaken en naar een andere website gaan.

 

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je website gebruiksvriendelijk is. Een van de belangrijkste dingen is het gebruik van een duidelijke navigatiestructuur. Dit betekent dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website en de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Gebruik duidelijke koppen en links naar de belangrijkste pagina’s op je website om dit te bereiken.

 

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je website responsive is, wat betekent dat het zich automatisch aanpast aan het schermformaat van het apparaat waarop het wordt weergegeven. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om op het internet te surfen, dus het is belangrijk dat je website gemakkelijk te gebruiken is op een mobiel apparaat.

 

Vergeet ook niet om duidelijke en eenvoudige taal te gebruiken op je website. Probeer jargon te vermijden en gebruik korte en bondige zinnen om ervoor te zorgen dat bezoekers de informatie gemakkelijk kunnen begrijpen en opnemen. Afbeeldingen, video’s en infographics kunnen ook helpen om de informatie visueel aantrekkelijker te maken en gemakkelijker te begrijpen. Zorg ervoor dat je deze hulpmiddelen op een logische manier gebruikt en dat ze relevant zijn voor de informatie die je wilt overbrengen.

 

Ook kan het nuttig zijn om een zoekfunctie op je website te gebruiken, vooral als je website veel informatie bevat. Dit geeft bezoekers de mogelijkheid om snel de informatie te vinden die ze zoeken.

 

Tot slot geven we jou nog enkele extra tips waar je zeker rekening mee kan houden als je wilt dat jouw website gebruiksvriendelijk is:

  • Maak gebruik van een duidelijk leesbare lettertype en gebruik voldoende witruimte om de tekst gemakkelijker te maken om te lezen.
  • Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie op je website gemakkelijk te vinden is. Dit kan betekenen dat je de belangrijkste informatie bovenaan de pagina plaatst of dat je een duidelijke call-to-action gebruikt om bezoekers naar de belangrijkste informatie te leiden.
  • Maak gebruik van een consistent ontwerp op je website. Dit betekent dat je dezelfde stijl en lay-out op elke pagina van je website gebruikt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website.
  • Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te gebruiken is op verschillende browsers en op verschillende apparaattypen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk toegang hebben tot je website, on

 

Door rekening te houden met deze dingen, kun je ervoor zorgen dat je website gebruiksvriendelijk is en dat bezoekers gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat bezoekers langer op je website blijven en wellicht terugkomen.

Overtuigd?

Interesse of vragen?

Wij gebruiken je gegevens enkel in het kader van dit bericht en houden deze een week bij. We willen je graag persoonlijk aanspreken en vragen hiervoor optioneel je naam.

stars